Volwassenenonderwijs bij Stichting Vangnet

Stichting Vangnet biedt volwassenenonderwijs aan, dat wordt gefinancierd via de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). Dit gebeurt in samenwerking met CLC Apeldoorn. De taallessen zijn uitsluitend toegankelijk voor deelnemers die niet inburgeringsplichtig zijn.

 

Wat houdt volwassenenonderwijs in?

Bij volwassenenonderwijs komen verschillende begrippen aan bod, die niet altijd eenduidig zijn. Hieronder geven we een overzicht van veelgebruikte termen en hun betekenis:

  • NT1 (Nederlands als eerste taal): Verwijst naar volwassenen met Nederlands als moedertaal en het lees- en schrijfonderwijs dat aan deze groep wordt gegeven.
  • NT2 (Nederlands als tweede taal): Betreft het taalonderwijs aan anderstaligen.
  • Analfabeet: Personen die niet kunnen lezen of schrijven, ongeacht of Nederlands hun moedertaal is. Dit is niet hetzelfde als laaggeletterdheid.
  • Laaggeletterd: Personen die wel kunnen lezen en schrijven, maar op een zeer laag niveau. Vaak hebben zij ook moeite met rekenen en digitale vaardigheden.
  • Basisvaardigheden: Omvat taal-, reken- en digitale vaardigheden.

Onze doelgroep en taalniveaus

Bij Stichting Vangnet werken we met NT2-leerders op verschillende taalniveaus. NT2-leerders onderscheiden zich van NT1-leerders door een beperkte woordenschat en vaak een lagere mondelinge taalvaardigheid.

Binnen NT2 worden de volgende niveaus onderscheiden:

  • A0: Beginners die de taal nog niet beheersen.
  • A1: Het eerste niveau, een opstap naar A2.
  • A2: Het basisniveau dat nodig is om in het dagelijks leven goed te kunnen functioneren.
  • B1: De taal wordt beheerst op een niveau waarmee men zich ook in minder alledaagse situaties kan redden.
  • B2: Vrijwel vloeiende communicatie, waarbij lezen en begrijpen soms sterker ontwikkeld zijn dan spreken en schrijven.

Focus op diversiteit in taalvaardigheid

De NT2-leerders binnen ons programma hebben verschillende startpunten en behoeften. Ons doel is om hen stap voor stap vooruit te helpen, zodat ze zelfredzamer worden en beter kunnen deelnemen aan de samenleving. Door onze focus op toegankelijk onderwijs en persoonlijke begeleiding bieden wij hen de kans om hun basisvaardigheden te ontwikkelen en hun horizon te verbreden.

Taalniveau Alfabetisering        Taalniveau Inburgering        Taalniveau Staatsexamen

Ondersteuning van Jongeren en Volwassenen door Stichting Vangnet

Stichting Vangnet biedt ondersteuning aan zowel jongeren als volwassenen, gericht op het verbeteren van taalvaardigheid, sociale basisvaardigheden en werkgerelateerde vaardigheden. Voor jongeren wordt begeleiding op maat geboden, waarbij in één-op-één-sessies wordt gekeken naar specifieke tekorten en ontwikkelpunten op het gebied van werkgerelateerde vaardigheden. Voor volwassenen zijn deze vaardigheden geïntegreerd in het volwassenenonderwijs, zodat zij tijdens hun taallessen ook praktische werknemersvaardigheden leren.

Doelgroep en aanpak

Jongeren

De begeleiding van jongeren is maatwerk en richt zich op de specifieke behoeften van ieder individu. In persoonlijke gesprekken worden de vaardigheden en uitdagingen van de jongere in kaart gebracht. Hierbij worden zij ondersteund in het ontwikkelen van werkgerelateerde vaardigheden, zoals punctualiteit, samenwerken en zelfstandigheid, zodat zij beter voorbereid zijn op stageplekken, werk of verdere studie.

Volwassenen

Voor volwassenen zijn de werkgerelateerde vaardigheden verweven in het taalaanbod. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan vaktaal, werknemersvaardigheden en praktische kennis die nodig is voor de arbeidsmarkt. Dit stelt volwassenen in staat om tijdens het leren van de taal tegelijkertijd hun kansen op werk te vergroten.

Resultaten en impact

Deelnemers aan de trajecten worden beter voorbereid op een zelfstandig leven en hebben meer kansen op de arbeidsmarkt. Jongeren leren vaardigheden die hen helpen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, terwijl volwassenen door de combinatie van taal en werkgerelateerde kennis zelfstandiger en zelfredzamer worden.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via e-mail.